
ارز نیما: - سامانه نظارت ارزی ( سنا - سامانه نیما و سنا چه تفاوتی با هم دارند
ارز نیما:
بازرگانان سفارشات غیر فیزیکی خود را در سامانه جامع تجارت ثبت می کنند
نظام یکپارچه معاملات ارزی (نیما) را برای تامین الکترونیکی ارز فراهم شده است.
صرافی ها میتوانند با انتخاب منوی نیما در پایگاه اطلاع رسانی سنا اقدام به مشاهده درخواست های خرید، ارائه پیشنهادها و در نهایت نسبت به تامین ارز متقاضیان اقدام کنند. همچنین راهنمای استفاده و کار با سامانه در بخش راهنمای کاربران در دسترس قرار گرفته است
- واردکنندگان کالا و خدمات بهعنوان متقاضیان ارز
- صادرکنندگان کالا و خدمات (شامل دولت بهعنوان صادرکنندهی نفت) بهعنوان عرضهکنندهی ارز
- واسطهگران شامل بانکها و صرافیها که منابع را از سمت عرضهکنندگان به متقاضیان هدایت میکنند
- سیاستگذار که بر اساس پیشبینی منابع و مصارف، نرخ، دامنهی آزادی نرخ، اولویتها و سقف مصارف را از طریق سامانه کنترل میکند
سامانهی نیما سه ویژگی اصلی دارد؛ این سامانه دادهها و اطلاعات کامل و واقعی از عرضه و تقاضای ارز را فراهم میکند. همچنین باید به فرایند تأمین منابع و تخصیص مصارف ارزی در یک ساختار یکپارچه اشاره کرد. در نهایت سامانهی نیما علاوه بر پوشش نیازمندهای کلان مربوط به تجارت، قابلیت پوشش نیازهای خرد مردم نظیر ارزهای مسافرتی، درمانی و دانشجویی را هم دارا است.
درگاهی است که صرافیها میبایست معاملات روزانه ارزیشان را در آن ثبت کنند.
مزایای سامانه سنا
خرید و فروش ایـنـترنتی ارز، حسابداری، خزانهداری، دسترسی آنلاین به حساب بانکی و امکان گرفتن قیمت تمامشده بخشهای مختلف این نرمافزار را تشکیل میدهند.
به واسطه تمام بخشهاي سامانه نظارت ارز، صرافی میتواند علاوه بر گرفتن قیمت تمامشده و تعریف سود و زیان معاملههایش، با اتصال به بانکی که در آنجا صاحب حساب است عملیات برداشت و واریز وجه را نیز انجام دهد.
سفارش اینترنتی ارز
یکی از جذابترین بخشهای این سامانه خرید و فروش اینترنتی ارز است و یکی از شلوغترین و پرمراجعهترین قسمتها نیز شاید همین بخش باشد، چراکه همیشه مسافرانی وجود دارند که برای خرید ارز پا به صرافی میگذارند.
در این روش، مشتری یکی دو روز پیش از سفر میتواند درخواستش را ارایه دهد و اطلاعات شخصی را که نرمافزار از او خواسته از قبیل مقدار ارز مورد نیازش وارد کند. سامانه هم آنرا بهعنوان یک درخواست به بانک مرکزی اعلام میکند و بانک مرکزی بعد از بررسی درخواستها و همچنین طی کردن فرآیند راستیآزمایی با سازمان ثبت احوال، از طریق کد رهگیری که سیستم به مشتری داده به او گفته میشود که از کدام صرافی میتواند ارز خود را تحویل بگیرد. از طرف دیگر به صرافی هم اعلام میشود که ارایه ارز به این فرد بلامانع است. در این مرحله هم مشتری با در دست داشتن مدارک فیزیکیاش با مراجعه به همان صرافی میتواند مبلغ را یا به حساب صراف بریزد یا آنکه از طریق کارتهای بانکی به حسابش منتقل کند.
اينكه چرا با وجود سفارش اینترنتی ارز، مشتری بار دیگر باید به صرافی مراجعه کند، به اين دليل است كه اطلاعات ارایه شده توسط مشتری بايد برابر اصل شود. از طرف دیگر وقتی فرد اینترنتی ارز خود را سفارش میدهد میتوان فرآیند راستیآزمایی را با دقت بیشتری انجام داد.
حتی از این طریق میتوان خرید و فروشها را هدایت شده به مسیر صرافیها فرستاد به شکلی که یک صرافی پر کار و صرافی دیگر بیکار نباشد.
اطلاعات در بانک مرکزی محفوظ میماند
برخی از مشتریان در مواجهه با این سامانه و الزامی که برای وارد کردن اطلاعات شخصیشان بهوجود آمده اطلاعاتشان را ارایه نمیدهند. این افراد از به خطر افتادن امنیت اطلاعاتشان واهمه دارند و بسیاری از آنها با مطرح شدن این مساله از خرید ارز منصرف میشوند و ترجیح میدهند به جای خرید ارز دولتی و معامله با صراف از بازار سیاه، ارز مایحتاجشان را تهیه کنند.
بنابر قوانین و مقررات موجود، مبدا و مقصد خرید و فروش ارز یعنی فروشنده و خریدار باید در دستورالعملهای پولشویی مشخص باشد و براساس همین مقررات این نرمافزار تهیه شده و بنابرآن هم باید خریدار و فروشنده اطلاعاتشان را وارد سیستم کنند.
یک قسمت از سامانه نظارت ارز به بانک مرکزی و قسمت دیگر آن نیز به صرافیها متصل است و بانکها هم هیچ دخالتی در آن ندارند. صرافیهای بانکهای عامل هم مانند صرافیهای شخصی موظفاند تمام تراکنشهایشان را وارد سنا کنند. بانک مرکزی در این سامانه تمام تراکنشهای روزانه صرافیها را بهصورت لحظهای رصد میکند.
سامانه نیما و سنا چه تفاوتی با هم دارند؟
سامانه سنا با هدف گردآوری سیستماتیک داده های معاملاتی بازار ارز و نقل و انتقالات ارزی در سطح صرافی های سراسر کشور طراحی و راه اندازی شده است و کلیه صرافی های دارای مجوز از بانک مرکزی، اطلاعات معاملاتی خود اعم از فروش و خرید را در این سامانه به ثبت می رسانند که از میانگین این معاملات و نرخ های ثبت شده، رقم میانگینی محاسبه و اعلام می شود که به آن نرخ سنا اطلاق می شود. بنا بر این وقتی از نرخ ارز در سامانه سنا صحبت می شود میانگین نرخ خرید فروش ارز وارد شده در این سامانه از طرف صرافان می باشد.
« نیما » حروف اختصاری « نظام یکپارچه معاملات ارزی » می باشد. بانک مرکزی در ابتدای اردیبهشت ۹۷ این سامانه را راه اندازی کرد و هدف خود را سامان بخشیدن به به بازار ارز در حوزهی واردات کالا اعلام کرد. تفاوت اصلی سامانه نیما و سنا در این است که سامانه سنا برای خرید و فروش داخلی ارز در نظر گرفته شده و سامانه نیما برای مبادلات ارز بین صادر کنندگان و وارد کنندگان کالا طراحی شده است
مطلب مفیدی بود خسته نباشید